Kampeer regio's

Noordoostpolder

De Noordoostpolder is een bijzonder  een nog relatief onbekend vakantiegebied. 

Het gebied is aangelegd in een water dat tien jaar voor het droogvallen nog zee was. Op het gebied van architectuur en cultuurhistorie zijn er genoeg mogelijkheden voor een dagje uit.

In de Noordoostpolder bevindt zich de Cultuurhistorische Driehoek die bestaat uit Schokland, Nagele en Urk. Schokland is een UNESCO Werelderfgoed en biedt een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur. Het werd opgenomen in de inpoldering voor het helemaal zou verdwijnen en ligt nog als een oud eiland in het nieuwe polderland. Nagele staat bekend om de architectuur doordat het is gebouwd door architectengroep De Acht, met architecten als Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck. Urk is een levendig en karakteristiek vissersdrop. Een pittoresk dorp waar nog steeds het voormalig eilandgevoel kan worden beleefd. Je kunt er een wandeling maken door het doolhof van steegjes in de oude dorpskern.

De Noordoostpolder kent zeven beschermende archeologische monumenten, waarvan er vijf op Schokland liggen en twee in het Kuinderbos. Daarnaast zijn er in totaal 45 gebouwen aangemerkt als Rijksmonument. Naast een aantal woningen, boerderijen en kerken is ook de Poldertoren aangewezen als gemeentelijk monument.

De regio is geschikt om wandel- en fietstochten te maken. Een groot aantal wandelingen brengen je op de mooiste plekken of loop een route in één van de vele bossen. De Noordoostpolder kent ook vele fiets- en themaroutes die zijn aangesloten op het fietsknooppuntennetwerk. De routes lopen dwars door het polderlandschap waar weilanden, water en bos elkaar afwisselen. Voor de mountainbikers zijn er diverse ATB-routes uitgezet.

Of breng een bezoekje aan Emmeloord, het stadshart van de Noordoostpolder. De winkelstraat kent een mengeling van bekende ketens en plaatselijke ondernemers. Verder worden er het hele jaar door evenementen georganiseerd.